Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ERP rendszer és az IoT eszközök integrációjának előnyei

Az ERP rendszer és az IoT eszközök integrációjának előnyei

Az ERP elfogadása manapság egyre inkább általános tendenciává vált, ezért itt az ideje, hogy az előretekintő gondolkodású vállalatok fontolgassák az IoT eszközeik és az ERP integrációját az operatív kiválóság, a munkafolyamat automatizálása és az ügyfélszolgálat új lehetőségeinek nyitása érdekében.

A globálisan előállított adatok példátlan, robbanásszerű növekedésével a munkafolyamatok kézi kezelése, vezérlése szinte lehetetlen a mai digitálisan vezérelt világban. Mivel a digitalizálás jelenleg inkább szükségszerűség, mint lehetőség, a vállalatok csak megoldásokat keresnek, amelyek megkönnyítik a munkájukat. Az igény egy olyan egységes megoldás, amelynek segítségével az összes üzleti művelet egy platformon integrálható, lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy teljes ellenőrzést gyakorolhassanak a szervezet minden erőforrása felett. Ennél is fontosabb, hogy a megoldásnak kiegészítő funkcionalitással kell rendelkeznie a működési változások azonnali jelentésére, hogy az alkalmazottak ennek megfelelően kezelhessék az erőforrásokat. És ezt a követelményt a technológiai alapú, kifinomult eszköz, az ERP rendszerek teljesítik.

Ahogy a neve is sugallja, az eszköz lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy zökkenőmentesen megtervezzék és kezeljék erőforrásaikat, nevezetesen az embereket, anyagokat, pénzt és így tovább. Magyarországon egy tavalyi adat szerint a vállalkozások 17%-a használ, vagy bevezetés alatt van az ERP rendszer.

Ha a vállalkozás egyike ezek közül, akkor mi különbözteti meg a versenytársaitól?

Nyilvánvaló, hogy egy ERP-megoldás elfogadása növeli az üzleti kiválóságot, elérheti a termelékenységi célokat, és elér egy jó megtérülést is, de ez nem fog segíteni abban, hogy versenyelőnyt szerezzen. A szervezetek számára a legjobb módja annak, hogy a tömegből kitűnjenek, ha elfogadják az ERP rendszerek legfejlettebb verzióját az új kor technológiájának kibővített funkcióival, mint például az IoT. Az internet és az ERP kombinálásával a vállalkozások nemcsak megkülönböztethetik üzleti tevékenységüket a versenytársaktól, hanem bevételnövekedést is elősegíthetnek.

Az ERP rendszerek fejlődésének nyomon követése

Ha úgy gondolja, hogy az ERP-rendszer nemrégiben megjelent innováció, akkor nagyon téved. Az ERP rendszerek története az 1940-es évekre nyúlik vissza, a számológépek megjelenésével egyidőben. Később az 1960-as években, amikor növekedett a számítástechnikai eszközök iránti igény, új megoldásokat vezettek be, amelyek tartalmazzák a szükséges funkciókat. Az 1960-as években született az MRP (Material Requirements Planning) megoldás is, amely integrálta az EOQ (Economic Order Quantity) koncepciókat hatalmas méretű számítógépekkel, amelyek elősegítették a termékek előállításához, vásárlásához és szállításához szükséges alapanyagok beszerzését. Az 1980-as években az MRP megoldások kifinomultabb szintre fejlődtek és képesek voltak további folyamatok kezelésére.

Később az 1990-es években bevezették az „ERP” kifejezést, amely olyan rendszerekre utalt, melyek képesek a gyártáson túlmutató különböző üzleti területek képességeire. Az on-premise ERP-megoldás képes volt integrálni, racionalizálni és optimalizálni a vállalati folyamatokat, például a termelést, az értékesítést, a HR szolgáltatásokat és más hasonló üzleti funkciókat. Manapság az ERP technológia olyan szintre lépett fel, amelyet soha nem tudtak volna elképzelni. Az új generációs ERP rendszer javítja az adatok láthatóságát, vezérlését és az erőforrások kezelését, mivel az üzleti alkalmazásokat zökkenőmentesen össze lehet kapcsolni egy közös platformon.

Az internet és az ERP egyesítése a jobb lehetőségek érdekében

Miután megismerte az ERP-megoldás történetét, itt az ideje megérteni az IoT és az ERP közötti kapcsolatot, valamint az IoT-nak az ERP-rendszerekre gyakorolt hatását. Már tudjuk, hogy az IoT új lehetőségeket nyit meg a vállalatok számára az adatok gyűjtésére. A termékekbe beágyazott érzékelőkkel és kamerákkal a cégek részletes információkat kapnak a termék állapotáról, egészen a gyártástól, a szállításig, egészen addig, amíg az a vevő kezébe nem kerül. Az IoT eszközöktől származó adatok így bekerülnek az ERP rendszerbe, és mélyebb, strukturáltabb betekintést nyújtanak.

Mennyiségi és minőségi adatok

Bár a legtöbb vállalat törekszik a sikeres digitális átalakítás biztosítására, az igazi nyertes recept az általuk gyűjtött adatok minőségétől és mennyiségétől függ. Minél relevánsabbak az összegyűjtött adatok, annál nagyobb az esélye, hogy gyakorlati betekintést nyerjenek az üzleti bővítési stratégiákhoz.

Az IoT eszközök és az ERP integrálásával a vállalatok javíthatják az adatok elérhetőségét, ami operatív kiválósághoz vezethet. Az IoT érzékelők miatt felhalmozódott adatokat közvetlenül továbbítják az ERP szoftverbe. A folyamat során bármilyen változásáról valós időben kerül a jelentés továbbításra. Például egy építkezésen a gépekbe integrált érzékelők valós idejű információkat küldenek a berendezés működési állapotáról. Ha az IoT-adatok kapcsolódnak az ERP-rendszerhez, akkor a berendezés állapotával kapcsolatos bármilyen probléma közvetlenül tükröződik az alkalmazásban. Ez a létfontosságú információ az ERP platformon keresztül a helyszínen az összes érintett munkavállalót számára. A sok példa közül csak egyet említettünk itt. Az IoT és az ERP integrálásának lehetőségei az egyes osztályokon belül változnak, az elvégzett munkától függően.

Üzleti intelligencia

A folyamatos adatfolyam lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy valós idejű elemzéseket végezzenek, amelyek segítséget nyújtanak számukra cselekvési betekintést nyerni ahhoz, hogy taktikai és gyors döntéseket hozzanak, amelyek jelentősen növelik a bevételeket. Ezenkívül az IoT-vel a szervezetek fontolóra vehetik az ERP rendszerek integrálását az AI-vel(Mesterséges intelligenciákkal), hogy az alkalmazottak okos javaslatokat kapjanak az optimális döntések meghozatalához.

Az ERP megoldások ígéretet adnak arra, hogy csökkentsék a szervezet nyomását a komplex üzleti műveletek fenntartása érdekében, lehetővé tegyék a csoportos együttműködést, és valós idejű, gyakorlati betekintést nyújtsanak a lehető legjobb döntések meghozatalához. Az alapvető üzleti funkciók egy platformon történő hozzáigazításával a vállalatok kiküszöbölhetik a papírmunkát és az iratkezelést, hatékonyabbá és eredményesebbé válhatnak a munkahelyen, valamint automatizálhatják az időigényes feladatokat. A szokásos ERP rendszer, amely már így is képes sokat tenni, most olyan új korú technológiákkal rendelkezik, mint például az IoT és az AI, hogy okosan és intelligensen működjenek. Míg az ERP segít a vállalatoknak a hatékonyság és a pontosság növelésében minden részlegen, az olyan fejlett technológiák, mint az IoT és az AI, az ERP-vel kombinálva lehetővé teszik a vállalkozások számára az üzleti növekedés és a sikeres stratégia kialakítását, a versenytársak összehasonlítását és a kitűzött célok elérését.

A megfelelő ERP kiválasztáshoz töltse le a 7 lépésben a megfelelő ERP rendszerhez című anyagunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot és kérje tanácsadónk segítségét.

Vissza a főoldalra