„Be kell látnom, hogy ez így tovább már nem mehet…”

...válaszolta minap az egyik hazai cég vezetője arra kérdésre, hogy mi motiválta egy ERP rendszer bevezetésén való gondolkodásra.
Nos, úgy látom, hogy egyre több cégvezető érkezik el arra a pontra, amikor már az üzemi folyamatok gyors átlátása, a vevői igényekhez való lendületes alkalmazkodás, s ezáltal a piaci versenyelőny megtartása napi kihívásokat tartalmaz a régi és jól bevált kockás füzet, Excel tábla vagy „sufnituningos” szoftveres vezérléssel szemben.

„Akár még két éve is, ha reggelente végigmentem az üzemen, pontosan tudtam, hogy ki mit csinál, hol tartanak a megrendelések, nem kellett nekem semmi segédeszköz, mert minden a fejemben volt. Úgy megnőtt a megrendelésem, akkorát fejlődtünk, hogy képtelenség mindent megjegyezni, s bizony vannak hibák, időt rabló felesleges dolgok, ahelyett, hogy dolgoznánk” – folytatta a gondolatsort, majd felvázolta, hogy az a cég, aki az eredeti számítógépes nyilvántartásukat fejlesztette, egyszerűen eltűnt képviselőstől, fejlesztőstől. Ma meg ott tartanak, hogy egy egyszerű ajánlati sablont sem képesek összeállítani, s megmutatta a vaskos irattartót, ahol még mindig kézzel írják a megrendelőhöz szükséges anyagszükségletet, a kalkulációkat, számolásokat, s bizony két ember napi munkáját csak ez tölti ki.

Most akkor számoljunk!

Tegyük fel, hogy két alkalmazott dolgozik csak a megrendelések, ajánlatok, ügyfélkapcsolatok, beszerzés területén. E két ember munkabére legyen az egyszerűség kedvéért bruttó 200 000.- HUF/fő/hó.
Ez a bér járulékokkal együtt a cégnek kb. 260.000.- HUF/hó/fő, amihez még jöhet a cafeteria, továbbá az irodai infrastruktúra folyamatos biztosítása, netán a prémium, utazási támogatás, munkaruha, orvosi vizsgálat díja stb.
Ha mindezt megszámoljuk, akkor az egy főre jutó éves ráfordítás megközelíti a 4 millió Ft-ot. Ez két fő esetében ugye máris 8 millió Ft körüli összegről van szó, ami azért nem kis tétel. És ez csak 1 év!

Az ERP rendszer, s természetesen az abas ERP segíthet ezen! A fenti funkciókat pillanatok alatt képes ellátni, s ehhez nem is kell napi 8 órában püfölni a gépet. Pontosan arra találták ki, hogy a kért adatokat, számításokat gyorsan, pillanatok alatt előállítsa hibamentesen, feltéve, hogy a felhasználó jó adatokat visz be.

Ebben az esetben minimum 1 fő munkaereje felszabadul, ami akár azt is jelentheti, hogy más területen, de a cégen belül lehet hasznosítani munkaerejét, azaz produktívvá lehet tenni a tudását, munkáját. Ez meg ugye értékteremtő tevékenység, azaz bevételi forrás lehet.

Ezen példát átgondolva világos, hogy az abas ERP korántsem felesleges pénzkidobás, hanem egy belátható időn belül megtérülő beruházás. Csak nem présgépnek, lézervágónak, élhajlítónak stb. hívják, hanem egy speciális tudású termelőeszköznek.  Nem véletlenül került be a beruházási adókedvezményt jelentő tételek közé.

Ajánlom megfontolásra a fentieket, aki nem hiszi, járjon utána olyan cégnél, ahol már busásan megtérült a beruházás ára, szívesen összehozunk egy vagy több ilyen gyárlátogatást minden érdeklődőnek. Tapasztalják meg, s döntsenek bátran!

Csonka Miklós
abas Magyarország – értékesítési partner

Címkék:Bevezetés

Ajánlott bejegyzések