Az üzleti érték optimalizálása és a befektetés megtérülése gondos tervezéssel és ERP kiválasztással

Amikor olyan szoftveres megoldást vásárol, mint egy vállalatirányítási (ERP) rendszer a helyes döntés meghozatala kulcsfontosságú. Az ERP kiválasztása és telepítése már nem tekinthető pusztán informatikai kezdeményezésnek, befektetésnek. Inkább stratégiai eszközök lettek az üzleti növekedés támogatásához és a versenyelőny megszerzéséhez és megtartásához.

A megfelelő rendszer kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni. A költség természetesen egy tényező, de kevésbé költséges rendszerek több problémát eredményezhetnek, beleértve ebbe az új igények kielégítésének képtelenségét, a szükséges funkcionalitás hiányát, vagy a nehezen érthető, kezelhető felhasználói felületet.  A végső cél mindig az, hogy az üzleti tevékenységet hatékonyabbá, nyereségesebbé tegyük. A legerősebb teljes hozamot biztosító megoldás megtalálása fontosabb, mint a költségek minimalizálása.

Miután egy vállalat elkezdte az ERP kiválasztás útját járni tudnia kell, hogy hogyan kell pontosan megvizsgálni a sok lehetőséget. A legfontosabb fókuszpontok segíthetnek a megfelelő döntés meghozatalában.

 

Határozza meg igényeit

A vállalkozások többsége egy ERP bevezetés során a meglévő folyamatokat másolná le egy új rendszerbe, ahelyett hogy jobb vagy egyszerűbb folyamatokat kívánna bevezetni a tartós fejlődéshez.

A fentiek helyet összpontosítani kellene a vállalatvezetőknek a cégük számára érhető üzleti cél elérésére, majd kiválasztani azt a szoftvert mely lehetővé teszi e cél elérését.

Kezdjük azzal, hogy keressük meg és értékeljük az üzleti kihívásokat és kritikus pontokat, majd dolgozzunk ki egy követelmény listát, amelynek minden új rendszernek teljesítenie kell a siker érdekében.

Miért érdekel az ERP?

Milyen problémákat kell megoldani?

Milyen lehetőségeket kell teremteni az üzlet számára?

Ezek a kérdések segítenek a folyamatokba meglévő akadályok és hiányosságok megtalálásában és segítenek az értékelési paraméterek kidolgozásában és finomításában.

Szánjunk időt arra, hogy minden aspektusát meg tudjuk fontolni az elérhető ERP rendszereknek, hogy végül megtaláljuk azt a rendszert, amelyik a vállaltunk számára az optimális, mely illeszkedik az egyedi igényekhez és üzleti követelményekhez. Ne felejtsük, hogy a hosszú távú üzleti stratégia meghatározza az ERP megoldás kiválasztásának alapvető kritériumait.

 

Tekintse át az integrációs képességeket

A termelő vállalatok ma számos, különböző rendszert használnak, beleértve az On-Premise és a Cloud ERP-t is. A mai gyártásban kritikus szempont, hogy olyan ERP rendszert használjunk, amely zökkenőmentesen egyesíti a különálló funkcionális területeket.

Feltételezve, hogy egy vállalatnak több részlege van egy ERP szoftvernek képesnek kell lennie, hogy például az érétkesítéseket, raktárkészleteket, beszerzéseket integrálva kezelje. Ez az integráció segíti a vállalkozásokat a hatékonyabb működéshez, ezzel időt és pénzt megtakarítva.

Számos irányzat befolyásolhatja a vállalat integrációs igényeinek értékelését.

1, A Cloud szolgáltatások már léteznek, hosszú távon hazánkban is tényezővé fognak válni. A vállalatok többsége ma még inkább az On-premise szolgáltatásokba fektet be. Azonban már ma is használnak a vállalatok olyan alkalmazásokat melyek különböző adatközpontokban futnak, egy ERP rendszerbe ezen alkalmazásokat is tudni kell integrálni

2, A vállalatok egyre inkább rendelkeznek IoT eszközökkel, teljesen normális elvárás a részükről, hogy például az értékesítési és logisztikai adatokat megosszák ezen eszközökkel.

3, A magyar vállalkozások nagy része a globális piacon szerzi be vagy értékesíti termékeit. Ebből kifolyólag gyakran össze kell tudni kapcsolódni a beszállító vagy a partner különböző rendszereivel a hatékonyabb ügyintézés érdekében. Ezen adatokat is integrálva kell, hogy lássák az ERP rendszerbe.

 

Értékelje a platform rugalmasságát

A digitális korszak által kínált lehetőségek kihasználásához a gyártóknak egy olyan ERP architektúrára van szüksége, amely megfelel a feladataik ellátásához. A monolitikus, bonyolult rendszereket az agilis, alkalmazkodó infrastruktúrával rendelkező rendszerek váltják le. A hangsúly az ERP rendszer és a digitális technológiák rugalmas integrációja.

A jövő az olyan rendszereké, amelyek több telepítési lehetőségeket kínálnak, legyen szó On-premise, hybrid vagy felhőben történő telepítésről. A felhő alapú ERP megoldással elkerülhető a hardverekbe történő befektetés. Fontos folyamatokat, mint például az adatok szinkronizálása, szoftverfrissítések, karbantartás és biztonsági másolatok, a szolgáltató folyamatosan felügyeli és végzi el, jelentős munkacsökkenést eredményezve.

Kulcsfontosságú szereplők bevonása

Egy vállalatnál nem mindenki támogatja az ERP bevezetés tervét, vagy fogadja be az ERP által bevezetett változásokat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a különböző osztályok (értékesítés, pénzügy, IT, Operáció, stb.) vezetői részt vegyenek, nem csak az értékelési folyamat során, de a projekt végrehajtásában is szükséges az ő együttműködésük, támogatásuk.

Elengedhetetlen hogy a vállalat munkatársai megértsék az új rendszer képességeit és hatékonyan használják. A hosszú távú elégedettség meghatározó szerepe tölt be a rendszerrel való kapcsolatban és kölcsönhatásban. Tegyük fel az alábbi kérdéseket:

Rendelkezik-e a rendszer könnyen kezelhető, intuitív, könnyen navigáló felülettel?

Sok olyan funkció van, amit a távoli jövőben sem használna?

A megoldás az iparági igényekhez, és üzlet folyamatok igényeihez igazodik?

Terv a jövőbeli növekedésre

Ne csak a szükséges funkciókat tekintsük át egy ERP kiválasztásánál, hanem azokat is melyekre egy vagy öt év múlva lehet szüksége, egy ERP rendszer hosszú távú befektetés. Olyan megoldásra van szüksége egy vállalatnak, amely elég rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen a fejlődő üzleti folyamatoknak és új kezdeményezéseknek, valamint alkalmas arra is, hogy olyan új funkciókat legyen képes futtatni, melyre szüksége lehet a vállalatnak.

Kiemelt fontosságú továbbá, egy kiválasztás folyamán, hogy a vállalat menedzsmentje tekintse át a vállalat átfogó üzleti stratégiáját, készítsen becsléseket a hosszú távú terv alapján, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kiválasztandó rendszer figyelembe veszi a cég jövőbeni igényeit is.

Tegyük fel az alábbi kérdéseket:

Mit kell az ERP rendszernek támogatni a jövőben?

Hogyan szeretné telepíteni a rendszert?

Melyik modell fele meg a vállalat jövőbeni igényeinek?

 

Szállítói képességek értékelése

Egy sikertelen ERP telepítés negatív hatással lehet az üzleti teljesítményre, jövedelmezőségre. A kockázatelkerülése érdekében olyan ERP szolgáltatót érdemes választani, aki rendelkezik egy kipróbált, sikeres bevezetési módszertannal. Az alábbi kérdéseket érdemes feltenni magunknak:

Rendelkezik a szolgáltató a megfelelő erőforrássokkal a javasolt megoldás végrehajtásához?

A szállító képes az iparági specifikus igényeknek a megfeleltetéséhez, egyedi igények kiszolgálásához?

Tud-e a szolgáltató hasznos perspektívát nyújtani a vállalat kihívásaihoz és igényeihez?

A megfelelő technológiával és szakértelemmel rendelkező ERP partner képes arra, hogy biztosítsa azokat a forrásokat és készségeket, amelyekre szüksége van egy vállalatnak a legnehezebb üzleti kihívások megoldásához és a befektetés megtérülésének maximalizálásához. Fontos meghatározni, hogy miként nyújtják az ERP támogatást, és megfelelnek-e vállalat által támasztott üzemeltetési igényeknek.

Nyújt helyszíni vagy online támogatást?

A termék csomag részeként kínálják a támogatást vagy járulékos költségekkel jár?

 

Megfelelő tervezéssel gyors siker    

A modern ERP rendszer képes áthidalni a szakadékot a nagy teljesítmény és a kedvezőbb működési költségek között, így biztosítva az utat a folyamatok egyszerűsítéséhez és a növekedés megkezdéséhez. Éppen ezért fontos, hogy a vállalat-vezetők objektív, elfogulatlan információkon alapuló döntést hozzanak, ne a megérzésikre támaszkodjanak a döntés meghozatalánál.

A döntéshozóknak arra kell törekedniük, hogy meghatározzák az ERP üzleti követelményeit. A legkevésbé sem lehet cél a meglévő rossz folyamatok leképezése egy ERP rendszer bevezetés során. Ez csak úgy kerülhető el, ha összpontosítunk a vállalat számszerűsíthető üzleti értékeire, és ennek alapján kerül kiválasztásra az a megoldás mely a legjobban teljesíti az elvárásokat.

 

Az abasról  

Az abas ERP több mint egy egyszerű szoftver, ez egy komplett megoldás az egyedi gyártási igények kielégítésére. Szakértő tanácsadóink rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, amely ideális partnerré teszi az abas-t a gyártó vállalatok számára. Nem csak a bevezetést tudják végrehajtani, de meg tudják tanítani az érdekelteknek, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni a rendszer lehetőségeiből. Akár 10 alkalmazottal rendelkezik egy vállalat akár 1000-rel, a célunk változatlan: a folyamatok optimalizálása, hogy időt és költségeket takarítson meg a vállalat, ezzel is versenyelőnyre szert téve.  

Ajánlott bejegyzések