Magyarországon a KKV szektorban ma nagyjából 2000 vállalkozás működik egy-egy nagyobb vállalat beszállítójaként, és legalább ennyi szeretne a nyomdokukba lépni. A vállalatok helyzetéről, a beszállítóvá válás lehetőségeiről beszélt Kokas Tamás, a Nemzeti Befektetési Ügynökség Befektetésösztönzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese az október 30-án megrendezett Kihívások és válaszok a KKV-k irányításában Konferencián.
 
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetésösztönzési Főosztálya közvetlen kapcsolatban áll a Magyarországra érkező vállalatokkal és tőkével, valamint a hazai vállalkozásokat – mint beszállítókat – tömörítő az OEM-ekkel. Október 30-i előadásában Kokas Tamás főosztályvezető-helyettes, az intézmény tevékenységéről, tapasztalatairól számolt be a konferencián résztvevőknek.
 
Az előadó szerint a KKV vezetőknek nemcsak az állami vagy saját források megszerzésére kellene összpontosítaniuk, hanem elsődlegesen a piaci változásokra minél gyorsabban és hatékonyabban reagálni. Fontosnak tartja, hogy a cégek ne versenytársként kezeljék egymást, hanem együttműködjenek a hatékony munkavégzés és az erőforrások megtakarítása érdekében. Az előadó szerint azon cégek, amelyek nem helyeznek kellő figyelmet a fejlesztési és szervezési feladataik összehangolására, könnyen piacot veszíthetnek.
 
Kokas Tamás előadásában kiemelte, hogy egy vállalat beszállítóvá válásának feltétele a vállalatirányítási rendszer megléte és rendelkezésre állása. A rendszer elsősorban a termelés folyamatait, a szerződéses feltételek lebonyolítását, a megrendelés idejében való teljesítését gyorsítja, valamint betekintési lehetőséget nyújt az egyes beszállítói folyamatokba. Az előadó szerint a nemzetközi piacra jutáshoz, direkt illetve indirekt exporthoz, vagy akárcsak a beszállítói láncba való bekerüléshez is elengedhetetlen a visszakereshetőség és termékfelelősség biztosítása, melyben nagy segítséget nyújt egy megfelelő vállalatirányítási rendszer használata.
 
Kokas Tamás örömmel fogadta az abas Magyarország felkérését a konferencia-előadás megtartására, hiszen így további KKV vezetők is megismerhették a beszállítóvá válást támogató kormányzati lehetőségeket. Elmondása szerint a mai digitalizált világban különösen fontosak a személyes benyomások és találkozások, amelyre remek lehetőséget teremtenek az ehhez hasonló konferenciák és a köztes beszélgetések.
 
A Nemzeti Befektetési Ügynökség számos szolgáltatást nyújt nagyvállalatok részére. Ilyenek a befektetői szektor beszállítói elemzései, magyar beszállítók feltérképezése, szűrése és listázása a nagyvállalati igények alapján. Az ügynökség egy minősített adatbázist tart fenn, amelyből a vállalatok kikereshetik a számukra megfelelő, potenciális beszállító partnert. Az adatbázisban jelenleg 212 cég szerepel, számuk folyamatosan nő. A HIPA ezen túlmenően B2B rendezvényeket, valamint képzési és fejlesztési lehetőségeket biztosít kis- és középvállalatok beszállítóvá válásának segítésére.

Ajánlott bejegyzések