Élhető szimbiózis, vagy sikeres érdekházasság?
 
Az abas Business Suite, mint ERP rendszer már alapértelmezésben is biztosítani tudja felhasználói számára a napi munkavégzéshez, az ügyleti folyamatokhoz és különösen a gyártási folyamatokhoz szükséges valamennyi lényeges információt.  Az abas termeléstervező modulja – a diszpozíció – az igények alapján elvégzi a szükséges anyag, határidő és kapacitás vizsgálatokat, és javaslatokat tesz  a szükséges beszerzésekre és gyártásokra.
 
A kapott eredmények egy adott folyamat szintjén így áttekinthetőek, Megtudhatjuk például egy vevői megrendelés alapján, hogy annak kiszolgálása milyen erőforrásokat, és milyen hosszan köt le, hol keletkeznek emiatt szűk keresztmetszetek, vagy éppen hol szűkösek a gyártáshoz szükséges készletek. A megjelenítés pontossága napi szintű, így az egyes gyártási munkafolyamatokról is így kaphatunk információt.
 
A kapott információ a termelési folyamatok bizonyos mennyiségéig, és bonyolultságáig elegendő is, egy határon túllépve azonban már felmerülhet az igény egy, az ERP rendszer lehetőségeinél hatékonyabb megoldásra. Ez az eszköz – az etagis Viewer - már létezik és integrálásra került az abas Business Suite-ba.
 
abas ERP etagis viewer
 
Az etagis Viewer mint termeléstervezést- segítő, támogató rendszer, önmagában nem működtethető, szüksége van a háttérben egy ERP rendszer, jelesül az abas Business Suite adataira. Ezeket, mint forrást felhasználva - hozzáadva természetesen a saját innovációját -, kapjuk meg azt a platformot, amely már - akár percnyi pontossággal is – képes biztosítani számunkra az egyes munkafolyamatok még pontosabb tervezhetőségét.
 

Melyek ezek a lehetőségek?

 
Kiterjesztett áttekinthetőség: a felhasználó ebben az esetben nemcsak egy igény teljes beszerzési folyamatát tudja vizualizálni, hanem ezt tetszés szerint megjelenítheti akár egy vevő, egy termék vagy egy erőforrás szintjén is. Az esetlegesen nem teljesíthető határidők – az okokra való utalással – így azonnal átláthatóvá vállnak.
 
Grafikus átszerkeszthetőség: az egyes munkafolyamatok grafikus megjelenítésével és azok manuális átmozgathatóságával azonnal látható, hogy az erőforrás leterheltsége hogyan alakul, milyen kihatással van ez a korábbi, illetve a következő folyamatokra. 
 
Finomtervezés: az ERP rendszerből származó munkafolyamat kezdési időpontjai – szükség esetén – az egyes műszakokban akár percnyi pontossággal is beállíthatók, konkrét gépfoglalások létrehozásával és nyomtatásával a műszakvezető számára.
 
Szimuláció: a keletkezett, szűk keresztmetszetek feloldása egy ERP rendszerben manuális úton történik. Az etagis Viewer-ben ennek automatizált eszköze a szimuláció. Természetesen ez nem lenne hatékony az olyan paraméterek megadási lehetőségei nélkül, mint
  • az alternatív erőforrások (ha egy erőforrás foglalt, túlterhet, akkor a következő munkafolyamat automatikusan átkerül egy másikra, amely szabad)
  • a prioritás kezelése (többféle szempont szerint megadhatóak prioritások az egyes vevőkre, megrendelésekre, erőforrásokra és ezek szerint a szimuláció áttervezi az esetleges szűk keresztmetszeteket, munkafolyamat sorrendeket)
  • a zárolt periódusok kezelése (a már előzőleg betervezett munkafolyamatok fixálása a későbbi szimulációk számára)
Adat export: a szimuláció eredményei egy gombnyomással visszaírhatóak az abas-ba további feldolgozásra. Előtte természetesen, az egyes szimulációk eredményei lementhetőek, összevethetőek egymással, és csak a végleges, egyeztetett verzió kerül exportálásra.
 

Miért is sikeres ez a házasság (szimbiózis)?

 
Mert a két rendszer pontosan annyira egészíti ki egymást, amennyire azt a felhasználó igényli. Ha az információk láthatóságán van a hangsúly, akkor egy kiváló vizuális megjelenítő elemekkel rendelkező eszköz, ha több információra van szükségünk, akkor egy hatékony termeléstervező program áll a rendelkezésünkre.
 
 Az etagis GmbH székhelye a németországi Kerpenben található, fő tevékenysége a termelésvezetési és ellenőrzési szoftverek (PPC) fejlesztése termelő vállalatok részére. A vállalkozás emellett szervezetfejlesztési és technikai tanácsadással is foglalkozik. 
 
Az etagis GmbH célja olyan szoftverek fejlesztése, melyek támogatni tudják a döntéshozatal fázisait azáltal, hogy vizualizációs, szimulációs és optimalizálásos módszerek segítségével hozzájárulnak a termelési folyamatok tervezéséhez. Elmondhatjuk, hogy az etagis Viewer egy innovatív, valós idejű PPC/MES (Product Planning Control / Manufacturing Execution System) rendszer. 
 
További információk a témáról a www.etagis.com és a www.abas.hu weblapokon olvashatók.

Címkék:ERP hírek

Ajánlott bejegyzések