Az abas Magyarország által megrendezett Kihívások és válaszok a KKV-k irányításában konferencia főelőadója Dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt. Előadásában a KKV szektor helyzetét és legfőbb gazdasági mutatószámait ismertette, majd gyakorlati útmutatót adott a vállalatvezetők számára.
 
Magyarországot még napjainkban is kedvezőtlen üzleti klíma jellemzi - ismertette előadásában Dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. A szerencsétlen üzleti helyzet jelentősen megnehezíti a hazai vállalatok, azon belül is különösen a KKV szektor szereplőinek életét és működését. A szakértő szerint problémát okoznak többek között a gyorsan változó gazdálkodási feltételek és a megújulás hiánya. A jelen problémáira gyorsan kell reagálnia a vállalatoknak, a siker érdekében a folyamatos megújulást kell szem előtt tartaniuk a vállalatvezetőknek. A KKV szektorban lévő piaci verseny erősödik, erre az egyik lehetséges megoldás a folyamatos vállalati innováció lehet Vértes András szerint.
 
Dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke
 
A GKI elnöke előadásában érintette a családi vállalkozások helyzetét és jövőjét is. Fontosnak tartja az ilyen vállalkozások támogatását és fejlesztését, mert ezek a cégek adják a világ GDP-jének 80%-át. Érdekes tény, hogy a földrajzi elhelyezkedést tekintve Kínában és Indiában legintenzívebb a KKV-k számának növekedése. Hazánkban a növekedés döntő eleme a vállalati tudás, amelyhez a külföldi piacokra történő export és a visszajáró vevőkör stabilitása párosul.
 
Vértes szerint a KKV szektor mindig is kiszolgáltatottabb helyzetben lesz egy multinacionális vállalathoz képest, mivel a KKV-k érzékenyebbek a gazdasági helyzetre és a piaci változásokra. A piaci kiszolgáltatottság csökkentésére a szakértő a rugalmasságot és gyorsaságot emelte ki, melyekkel versenyelőnyre tehetnek szert a kis- és középvállalatok a multinacionális cégekkel szemben.
 
A magyar vállalkozásoknak korábban a német és a lengyel cégek voltak a fő gazdasági partnerei, napjainkban azonban az export egyre inkább keletre tolódik. A magyar gazdaság leszakadóban van a térség országaihoz képest, ma már nem Csehországgal és Lengyelországgal, hanem Romániával és Bulgáriával versenyzünk. Vértes szerint hazánkban a legfőbb gondot az (EU-s szabályok szerint számolt) növekvő államadósság, valamint a valódi teljesítmény elmaradása jelenti.
 
A jelenlegi KKV-k vezetése lassan kiöregszik, ha az alapítók tudását nem sikerül átadni, az jelentősen visszafogja a cégek fejlődését. Vértes András szerint a problémákat sürgősen orvosolni kell: hasznos tanácsként az 1-2 éves előre tervezést, az utódlás előkészítését, valamint a vezetői munkamegosztás kialakítását emelte ki előadásában.
 
Az előadást követően Vértes Andrással saját KKV vezetői tapasztalatairól beszélgettünk. Mint megtudtuk, a GKI elnöke vállalkozásában pár éve maga is tervezte egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetését, azonban a válság akkor közbeszólt. Reméljük a közeljövőben egy kedvezőbbé váló üzleti klíma sokak számára lehetőséget biztosít a fejlődésre, fejlesztésekre. 

Ajánlott bejegyzések