A 2014. május 27-30. között megrendezésre kerülő Ipar Napjai kiállításon az abas Magyarország is képviseltette magát. A budapesti HUNGEXPO Vásárközpont adott otthont Magyarország egyik legátfogóbb ipari szakkiállításának, amely egy időben, egy helyen ad lehetőséget minden ipari szegmens bemutatására. Cégünk a keddi nyitó napon vett részt, hiszen erre a napra hirdették meg a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Egyesülete által megtartott Magyarország Újraiparosítása névre keresztelt jármű- és gépipari beszállítói fórum plenáris ülését. Az előadáson elsősorban a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (a GINOP-ra) összpontosítottunk.
 
GINOP
 
A hivatalos megnyitók és köszöntők után Dr. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium
tervezéskoordinációért felelős államtitkára tartott tájékoztatót az új pályázati rendszerről, azon belül is a cégünket is érintő GINOP-ról. Ahogy a beszámoló elején hallhattuk, a Minisztérium egy egyszerűsített pályázati eljárást kíván létrehozni, központi koordinációval, ez egyszerűbb adminisztratív kötelezettségekkel járó, többfunkciós pályázatokat jelent. Az előadó kiemelte: nem kívánják támogatni azon vállalkozásokat, melyek a túlélés érdekében szeretnének külső forráshoz jutni, teljes mértékben a fejlesztésre és az innovációra fókuszálnak! Az előző ciklushoz hasonlóan nem régiókra, hanem megyékre bontják szét a támogatási arányokat. Hangsúlyozta, hogy a cél a gazdaság fejlesztése, nem „térkövezést” szeretnének látni. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a 2007-2013 közötti időszakban 10 %-ról 36 %-ra emelték a gazdaságfejlesztést támogató programok arányát, tehát a GINOP és a TOP (Terület- és Telepfejlesztései OP) több mint 50 %-át teszi ki az új operatív programoknak. Az innovációs program prioritási sorrendjében első helyen a KKV-k versenyképességének fejlesztése áll, melyre az előrejelzések szerint több mint 4000 milliárd forint kerül kifizetésre a következő pályázati ciklusban. A K+I szektor 510 milliárdja mellett magasabb összeget kapott a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése is, itt közel 720 milliárd forintról beszélhetünk. Elmondhatjuk tehát, hogy a gazdaság erősítésére pontosan meghatározott célokat tűzött ki a Minisztérium, mely a jövőben országunk gazdaságpolitikáját is előmozdítja.
 
Összességében elmondhatjuk, hogy a Minisztérium támogatja az innovációs, kapacitásbővítő vállalkozások kultúráját fejlesztő, beszállítói tevékenységeit, valamint az ipari- és tudásparkokat, valamint az olyan informatikai segédeszközöket, melyek az akadályok elhárítására és a vállalkozások megerősítésére szolgálnak. Ez mindenképpen hasznos előrejelzés azok számára, akik a közeljövőben ilyen informatikai rendszer bevezetését tervezik.
 
 
Az előadás végén értesültünk arról, hogy milyen fázisban van az a megállapodás, mely az Európai Unió és Magyarország között jön létre. Értesülésünk szerint május végéig elkészítik az Európai Bizottsággal való szakmai egyeztetésre alkalmas verziót, melyre nyár végéig várják a választ és október közepén már megjelenhetnek a pályázati kiírások is. Mindez azt jelenti, hogy október 15-ig nem lesznek elérhetőek a pályázatok, így addig van lehetőségünk cégünket felkészíteni az új, komplex pályázati rendszerek feltételinek megismerésére.
 
Ehhez kívánok Önöknek sikeres munkát!
Csonka Márk

Ajánlott bejegyzések