Egy vállalkozás életében végzetes következményekkel járhat a likviditás akár csak rövidtávú megingása is. Az abas Business Suite integrált vállalatirányítási rendszerét használó vállalkozásokkal ez nem fordulhat elő, hiszen a likviditás tervezés modullal előre tervezhető a vállalkozás pénzügyi helyzetének alakulása.
 
 A nemkívánatos következmények elkerülése érdekében a legfontosabb a pillanatnyi helyzet elemzése és tervezése. A likviditási terv segítségével azonosítani lehet a gazdasági év kritikus pénzforgalmi időszakait, így időben felkészülhetünk rájuk a fizetendő tételek átcsoportosításával vagy plusz pénzügyi források bevonásával.
 
Az abas ERP rendszer likviditás tervezés moduljával áttekintés készíthető a következő napok, hetek vagy hónapok várható bejövő és kimenő pénzáramlásairól. Eközben figyelembe veszi a  beszerzési és értékesítési ügyletek pénzforgalmát, valamint az egyéb beérkező és kimenő tranzakciókat. Az adatok az abas Business Suite ERP-ből kerülnek kivezetésre és magukba foglalják a nyitott tételeket valamint az értékesítési és beszerzési ügyletekből származó kötelezettségeket is. A fizetési eszközök nyitó egyenlege, a számlatartomány nyomtatványban lévő likviditás-releváns főkönyvi számlák egyenlegéből adódik.
 
A program lehetőséget ad több likviditási terv beállítására és tesztelésére, mielőtt egy likviditás tervezés típus mellett döntene a felhasználó. Beállítható, hogy mely határidők kerüljenek figyelembevételre az esedékességek kiszámításánál, valamint, hogy mely adatok kerüljenek kizárásra a tervezésből. Az előre tervezhető kifizetések rögzíthetőek az olyan pénzmozgásokhoz, melyek nem beszerzéshez vagy értékesítéshez köthetők mint például a munkabér vagy a járulékok. A visszatérő-, vagy ismétlődő fizetés létrehozásához különböző naptári ciklusok állíthatóak be.
 
Ha a vállalkozás rendelkezik hitelkerettel, lehetőség van ezt a Likviditás tervezésben figyelembe venni a hitelkeret paramétereinek rögzítésével.
A likviditás tervezés lekérdezésével adott pillanatban és jövőbeli időpontokra vonatkozóan is tudni fogja, hogy mennyi  pénz áll a vállalkozása rendelkezésére, így pénzügyei könnyen áttekinthetővé és rendezetté válnak. 
 

Az abas segítségével pénzét és tartalékait hatékonyabban tudja kezelni, így költségei, illetve az elveszett haszon is csökkenthető.

Ajánlott bejegyzések