Német szivattyúk látják el Las Vegast ivóvízzel

 
A víz értékes erőforrásunk és néha nagyon mélyről kell kinyernünk. A középkorban a képzett építészek készítette kutakból hozták a felszínre az életet adó vizet, nem ritkán akár 176 méter mélyről is. Akkoriban a vizet puszta izomerővel, megfeszített munkával szivattyúzták fel. Napjainkban az ásványvízforrások gyakran több mint 1000 méter mélyek, ezeket a lelőhelyeket már képtelenség lenne a technikai vívmányai nélkül elérni. A kor mérnökei ezt a feladatot magas teljesítményű gépekkel oldják meg, mint például az ANDRITZ Ritz gyártotta korszerű szivattyúkkal. A Schwäbisch Gmünd-i cég már több mint 135 éve széles termékskálával támogatja vevőit, amivel képes ellátni a vízszállítási feladatokat a vízi, bányászati, szennyvízi és offshore iparágakban. 
 
2004-ben nagy változás következett be a cég életében. A vezetősége belátta, hogy a számtalan folyamatot, gyártási eljárást a korábbi IT környezet nem volt képes kiszolgálni, hatékonyan ellátni, ezért az ANDRITZ Ritz új ERP rendszer után nézett. A váltás célja az volt, hogy szabványosítsák az informatikai környezetüket, megnöveljék a folyamatok gyorsaságát és  hatékonyabbá, ezáltal gazdaságosabbá tegyék az üzleti folyamataikat. 
 

Szivattyúk minden az élet számos területén

Az ANDRITZ Ritz GmbH egyike a világ vezető centrifugális szivattyú és motor gyártóinak, szinte nincsen olyan folyadék, amit ne tudnának szivattyúikkal megmozgatni, szállítani.
 
A Schwäbisch Gmünd-i cég igazodik a piaci igényekhez és olyan ambiciózus projektekre specializálódik, mint amilyen a Lake Mead, a Colorado folyó víztározója. Az ottani, dél-németországi szivattyúkat arra használják, hogy ellássák Las Vegast ivóvízzel. 
 
"Szolgáltatásaink a konzultációtól és rendelésfeldolgozástól a szállításig és értékesítés utáni szolgáltatásokig terjednek, ez utóbbiba beletartozik például a karbantartás, javítás és a pótalkatrészek az összes szivattyúhoz. Az ANDRITZ Ritz testre szabott, nagyméretű berendezéseket is gyárt, de kis tételű alkatrészsorozatokat is a gépi-, és berendezésgyártóknak, vagy akár az acéliparnak." nyilatkozta Hans-Jürgen Steeb, az cég IT vezetője.
 
 Az abas ERP rendszerével nincsenek határok
Az abas ERP bevezetésének idején Hans-Jürgen Steeb volt a felelős  projekt menedzser a szivattyúgyár részéről: "A különböző gyártási eljárásaink nyomon követése kihívást jelet az ERP rendszerek számára. Egy megfelelő funkciótartományon kívül magas fokú szoftverrugalmasságra van szükség.  Annak érdekében, hogy teljes mértékben irányítsuk a projekt költségeit, a folyamatosan növekvő darabjegyzéket és a szükséges mérnöki szolgáltatásokat hatékonyan kell kezelni. Az új szoftver, az abas Business Suite használatával a dolgozói terhelést is csökkenteni akartuk a szabvány szivattyú gyártásnál, racionalizálni az alkalmazottak és az informatikai rendszer kiadásait és függetlenedni az egyének tudásától. Az abas Business Suite és az ABAS Informationssysteme implementációs partner segítségével megtaláltuk, amit kerestünk. "
 
Az ERP automatizálja a gyártást
Az innováció, a nemzetközi hálózatok és az automatizált folyamatok kulcsfontosságúak az ANDRITZ Ritz számára, mivel elkötelezettek a kifogástalan minőség és a szállítási idők pontos tartása mellett.
 
 „Úgy módosítottuk az abas ERP rendszerünket, hogy az összes munkaállomáson azonnal megjeleníthetőek legyenek a legfontosabb adatok az adott munkaterületen. Például van egy fül az értékesítési megbízás képernyőn, ami mutatja a nettó árat, listaárat és a speciális közvetlen költségeket az értékesítési kollégák számára. Ha összehasonlítjuk ezt az elő- és utókalkulációval, rögtön tudni lehet, hogy hol van bevétel és hol nincs. A Ritznél a trend egyértelműen egy egyéni projekt üzletre mutat – ezért ez az információ nélkülözhetetlen." Amikor először lefutott a diszpozíció az abas Business Suite-ban és pontos tervezési értékek jelentek meg egy gombnyomásra, a felhasználók kezdtek ráébredni az integrált vállalatirányítási rendszer használatának fontosságára." - emlékezik vissza Steeb.
 
ANDRITZ Ritz GmbH
 
„Az ERP rendszert kezdetben szkeptikusan fogadó munkatársak között lassan építő jellegű párbeszéd alakult ki. Az abas előtt az Excel táblázatok mindennaposak voltak, most egy beépített eszközt kaptunk, ami optimalizálja többek között a készletet vagy a gyártási áthidalási időt, ez növeli a likviditást és a termelékenységet." 
 
A szabvány szivattyús részlegnek is versenyképesnek kellett maradnia, ezért kihasználva az abas Business Suite támogatását, sok folyamat és eljárás optimalizálódott.
 
„A termék konfigurátorban az értékesítési munkatárs adja meg, hogy milyen felhasználásra kell a szivattyú és mekkora mennyiségű vizet pumpálnak milyen magasra. Ezután a szoftver kiválaszt egy szivattyút, és elküldi az ERP rendszerbe a terméket a meghatározott tulajdonságokkal. Ott létrejön az értékesítési- gyártási lista és a termelés aktiválódik. A szabvány szivattyúk gyártásánál nincs többé szükségünk alkalmazottakra az értékesítési megrendelések központjánál és a gyártás előkészítés területén. Ezen dolgozók már sokkal összetettebb folyamatokkal foglalkozhatnak a nagyszabású szivattyúk gyártásánál.” mondta az informatikai vezető.
 

A produktivitás növelésével garantált a jövő 

„Gyorsabb reakcióidő, megnövelt teljesítmény.” - így írja le Steeb a piaci elvárásokat. „Minden nap tudnom kell a cég állapotáról. A szoftver és a szervezeti folyamatok kombinációja szükséges ahhoz, hogy kielégítő információt lehessen róla kapni. Az abas ERP rendszerben van erre eszközünk, amivel ábrázolni tudom a változó piaci, vevői és beszállítói igényeket. A biztonságos folyamatok időgazdálkodási és költségkezelési előnyöket is biztosítanak. Az időbeli előnynek köszönhetően további üzletekre tehetünk szert a plusz kapacitás által, így a következetes költség struktúrával nagyobb bevételre tehetünk szert – ez növeli a termelékenységet, ezzel a növekedéssel finanszírozható a jövő.” 
 
 

abas-t a leányvállalatokhoz is!

2013. július 31-én az ANDRITZ Ritz leányvállalatánál az ANDRITZ Atronál (Nuremberg) is bevezetették az abas Business Suite integrált vállalatirányítási rendszerét. Először a pénzügyi könyvelés, a beszerzés és értékesítés, valamint a termék konfigurátor modulokat indították el az anyavállalat szerverén. A leányvállalat ERP projektjében is Hans-Jürgen Steeb a felelős IT vezető: „Az ERP bevezetési folyamat hasznot húz az ANDRITZ Ritz központi bevezetési tapasztalataiból.” Az ANDRITZ Atronál a bevezetés közel áll a standardhoz. A bevezetés fő célja, hogy az összes ANDRITZ Ritz vállalatnál a folyamatok ugyanazzal a szoftverrel működjenek. Ez azt jelenti, hogy az évek során felhalmozott ERP tudás és az együttműködés azonnal használható, végül, de nem utolsósorban az ERP szoftver a minőség biztosítását is megával hordozza, és ez az összes gyáregység hasznára válik.

Címkék:Nemzetközi

Ajánlott bejegyzések