Manapság nagyon sokféle ERP megoldás található a piacon. Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy vállalatunk a legmegfelelőbbet választja? Az alábbiakban felvázoltuk azokat a fontosabb tényezőket, amelyeket ERP bevezetés előtt érdemes figyelembe vennünk.

8 lépés egy sikeres ERP kiválasztásához

1. Tűzzünk ki célokat és feladatokat!

Először is határozzuk meg cégünk igényeit, hogy mit várunk el egy ERP szoftvermegoldástól. Ezt követően derítsük ki a vezetőség céljait, hogy megbizonyodhassunk arról, hogy a legjobbat választjuk cégünknek. Az új rendszer befogadása sokkal olajozottabban működik, hogyha a kulcsfelhasználók is részt vesznek a rendszer kiválasztásában. Az első lépésünk tehát a megfelelő ERP szoftver kiválasztása és a bevezetés folyamatának megtervezése.
 
A módszeres kiválasztási folyamat segít megbizonyosodni arról, hogy az adott ERP rendszer támogatja-e a külső és belső üzleti folyamatokat, valamint az ERP értékelési szakaszában figyelmet kell fordítani arra, hogy a rendszer milyen mértékben tud alkalmazkodni a vállalatunk egyedi igényeihez.
 

2. Készítsünk egy listát az ideális ERP rendszer funkcióiról!

Az előny-hátrány típusú táblázatokat a megfelelő vállalatirányítási rendszer megtalálása előtt is jól használhatjuk. Írjuk össze az általunk óhajtott ERP rendszer legfőbb funkcióit, a vizualizálás sokat segíthet a végső döntés meghozatalában! Az egyik lista tartalmazza a „kötelező” funkciókat, a másik pedig a „jó lenne”, valamint a kisebb prioritású funkciókat felsorakoztató információkat tartalmazza.
 

3. Kérjünk tanácsot az iparág szakértőitől!

Nyerjünk kulcsfontosságú betekintést az ERP világába, hogy mi is történik manapság a vállalatirányítási rendszerekkel és mely információkat kell figyelembe venni az értékelési folyamat során.
 

4. Beszéljünk a referencia-ügyfelekkel!

Kérdezzük meg a szóban forgó ERP vállalattól, hogy beszélhetünk-e a rendszer jelenlegi felhasználóival és ez által betekintést nyerhetünk a vállalat és partnereinek viszonyába, együttműködésébe.
 
Kérdezzünk a vevőszolgálat minőségéről a bevezetési folyamat során, valamint a hosszú távú tapasztalatokról, a rendszerrel kapcsolatos elégedettségtől, és fejtsék ki az olyan felhasználói szituációk megoldásának lehetőségét, amelyek nálunk is előfordulhatnak.
 
Érdeklődjünk a szoftver felhasználóbarát jellegéről, majd kérdezzünk a harmadik félhez történő bevezetési és frissítési folyamatról.
 
Nézzünk utána a kérdéses ERP vállalat felhasználói beszámolóinak és esettanulmányainak!
Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiválasztott ERP cég a rangsor tetején helyezkedik el az ügyfelek elégedettségét mérő ERP piackutatásoknál! (Erre a tényezőre, itt az abasnál rendkívül büszkék vagyunk!)
 

5. Határozzuk meg a jogdíjakat és a változtatások teljes költségét!

Bizonyára minden olyan tényezőt figyelembe szeretnénk venni, ami befolyásolja a hatékony vállalatirányítási rendszer birtoklásának költségét, ami túlmutat a kezdeti licenszköltségeken, szolgáltatásokon és a harmadik fél kiegészítőin. Erre a lépésre érdemes különös hangsúlyt fektetni, hiszen könnyen megbánhatjuk, ha gyorsan átsiklunk fölötte!
 

6. Dolgozzunk ki egy megvalósítható bevezetési tervet!

Az alábbiakban olvasható néhány kérdés, amit ajánlatos feltenni a jövendőbeli ERP szolgáltatónak a bevezetéssel kapcsolatban:
– Működtethetjük-e a rendszert másik nyelven, ill. támogatja-e a idegen nyelvhasználatot?
– Rendelkezik-e az eladó sikeres nemzeti és/vagy nemzetközileg megvalósított projektekkel?
– Van-e egy jól bevált bevezetési módszertana a szoftvergyártónak?
– Hogyan zajlik a különböző eladói telephelyek és partnerek közötti koordináció nemzeti vagy nemzetközi szinten?
 

7. Mérjük fel a vevőszolgálat segítőkészségét!

A kiválasztott ERP szolgáltató széleskörű tapasztalattal rendelkezik vállalatunk iparágán belül, valamint ismernie kell a cégünk nagyságához mért elvárásokat. Mindemellett szakszerű támogatást kell nyújtania a bevezetési szakasztól egészen a hosszú távú partneri kapcsolatig. Az ideális ERP szolgáltató kiterjedt partnerhálózattal rendelkezik, akik szakértelmükkel és szakmai tapasztalatukkal járulnak hozzá a rendszer továbbfejlesztéséhez.
 

8. Értékeljük az eredményeket!

Végezetül nagyon fontos, hogy az általunk bírált cégek és ERP megoldások összehasonlításait, előnyeit és hátrányait menetközben folyamatosan dokumentáljuk.
 
Összességében, a legmegfelelőbb ERP rendszer kiválasztása egy igen fontos döntés minden vállalat életében. Reméljük a fenti lépésekkel hozzájárultunk ahhoz, hogy egy körültekintő, objektív értékelést nyújtsunk az Ön vállalatának, amely hosszú távú, biztos megoldással segíti a cég működését.

Címkék:Bevezetés

Ajánlott bejegyzések