Melyek a főbb tendenciák a feldolgozóipar átalakítására? A hagyományos bölcsesség szerint úgy tűnik, hogy a gyártás változatlan, vagy változás ellenes üzleti szektornak tekintik. Gyakran a gyártást úgy képzeljük el, mint egy elavult korszakot, hasonlóan egy régi géphez mely az esőben maradt.  Ez az elképzelés teljesen téves és semmi sem lehet ettől távolabb az igazságtól.

Valójában a gyártást is átalakítják ugyanazon erők, amelyek átformálják az üzleti környezet többi részét: a digitális technológia fejlődését, a globalizált logiszitkát és partnerséget, valamint a szervezeti agilitás szükségességét.

Ebben a két részből álló cikkünkben mélyebb merülést fogunk végezni egy fél tucat kulcsfontosságú tendencia felé, amely átalakítja a gyártást, és elmagyarázza, hogy az abas ERP hogyan segíti a gyártó vállalatokat azáltal, hogy dinamikusan tudjanak alkalmazkodni ezekhez a tendenciákhoz.

 

 

Gyártás trend #1: Több automatizálás, kevesebb munkaerő

Ez a tendencia mélyreható hatást gyakorolt az egész globális gazdaságra. A gyártás termelékenysége folyamatosan nőtt a gépek és különösen a számítógépek / digitális technológia növekvő felhasználása miatt. Általában az elmúlt évtizedben virágzó iparágak azok voltak, ahol a legtöbb automatizálást alkalmazták, és ahol a technológia szintje a legmagasabb. A gyártási teljesítmény az USA-ban 2007 és 2016 között óránként 15 %-kal nőtt, míg a dolgozók száma drámain csökkent. A tendencia nem csak irodai / adminisztratív funkciókat hanem műkődési / termelési területeket is átalakította.

Hogyan játszik fontos szerepet ebben az ERP rendszer? Az ERP automatizálja és optimalizálja az üzleti funkciókat és a korábban manuálisan végrehajtott tevékenységeket amik magasabb költségekkel és több hibával jártak. Például gyorsan elveszítheti üzleti hitelét, ha a vevőnek rövid határidőt ígér, de a határidő nem teljesül. Az Advenced Planning and Scheduling (APS) rendszer – az abas ERP rendszer része – segíthet a pontos határidő meghatározásában, melynek eredményeként a vállalat és a megrendelő is elégedett lesz.

Az APS rendszerek olyan szimulációkat futtatnak, amelyek valós idejű várható befejezési időpontokat biztosítanak az aktuális megterhelésen alapulva, a rendszer által feltöltött törzsadatok (pl. futási idők, beállítási idők) és kapacitásadatok (pl. műszakok száma, a műszakban eltelt órák száma, munkahelyi ütemterv stb.) figyelembe vételével. Ez hatékony és költségtakaros módja annak, hogy amit ígért az ügyfeleinek azt automatizálással tartani tudja a vállalat.

 

Gyártástrend #2: Több kiszervezés és lízing

A termelő vállalatok folyamatosan törekszenek arra, hogy növeljék a műkődési hatékonyságot, mivel az erőforrásaikat az elsődleges termelési és marketing funkciókra összpontosítják. A folyamatos „hatékonyságnövelés” részeként számos amerikai gyártó kiszervezte azokat a nem alapvető funkciókat és szolgáltatásokat, amelyeket korábban házon belül végeztek, például alkatrészgyártást, karbantartást, vagy bérszámfejtési szolgáltatások. A költségmegtakarítások eredményeként, fokozott versenyképesség, nagyobb hatékonyság és fokozott kapacitás érhető el a fő üzleti tevékenységre összpontosítva. Az outscoring vagy lízing révén a gyártók jobban tudják összpontosítani az erőforrásaikat az alapvető kompetenciákra, lehetővé téve, hogy erősítsék a piaci pozíciójukat és adott esetben versenyelőnyre tegyenek szert.

Nézzünk egy példát. Ahogy a termékek életciklusai rövidebbek, úgy egy üzemrész kiépítése kevésbé praktikus, költségesebb és időigényesebb feladattá válik a vállalat számára. A szerződéses gyártók lépéseket tettek annak érdekében, hogy működhessenek anélkül, hogy hagyományos/tényleges üzemeket birtokolnának.

A gyártók az elmúlt időszakokban lízingelés helyet növelték vagyonukat különféle felszerelésekbe és létesítményekbe történő beruházás révén.

A Cloud ERP része a hatékonyság növelésének. A gyártók ma már inkább kiszervezik az IT részlegüket külső szolgáltatóknak, például felhőbe. Nyugat-Európába és az USA-ba a gyártók ma már kevésbé helyszíni infrastruktúrákat vezetnek be, használnak.

Az abas USA írta egy cikkében: „Az on-premise megoldásokkal a vállalkozásoknak erőforrásokat kell allokálniuk ahhoz, hogy egy informatikai csapatatot fenntartsanak, amely képes az IT rendszerek fenntartására és frissítésére.

A Cloud ERP megkönnyíti az életet azáltal, hogy az on-premise rendszereket áthelyezi a felhőbe, ahol a szakértők megbizonysodnak róla, hogy az infrastruktúra megfelelően méretezett, mentett, frissített és karbantartott.

 

Gyártás Trend #3: Több szolgáltatás

A gyártó berendezésekbe és termékebe integrált technológia fokozott növekedése, különösen az IoT (Internet of Things) sok előnnyel jár, azonban több támogatást is igényel. Ezáltal egyre fontosabbá válik a support támogatás, hogy a vállalat optimális hatékonysággal működjen. Nem számít, hogy a támogatás képzés, karbantartás vagy szolgáltatások, a lényeg, hogy gyors és megbízható legyen a vevői igényeire szabva.

Egyre több vállalat, mint például az IBM több szolgáltatást értékesít, mint terméket.

Ez a szolgáltatási trend egyre inkább emelkedik a számítógépek nagy mennyiségű gyártása, használata során, ami persze nem véletlen. Fontos a szolgáltatásokra úgy gondolni, mint az emberek, a folyamatok, és a technológia hatékonyságának növelésére.

Több szolgáltatás költséget is jelent, de folyamatosan lehetőséget nyújt arra is hogy a vállalat a legtöbbet hozza ki az embereiből, eszközeiből és rendszereiből.

Az ERP kulcsfontosságú pont, ahol ez a szolgáltatási trend megmutatkozik. A legjobb ERP gyártók segítenek a vállalatoknak elemezni, javítani, ERP rendszereik nagy részét kihasználni, valamint automatizálni, digitalizálni és modernizálni létesítményeiket, jelentéseiket és folyamataikat.

A fent felsorolt 3 trend egyértelművé teszi, hogy a gyártók is a folyamatos innovációba látják a jövőjüket. Ezen innovációk segítségével javítják az emberek hatékonyságát, folyamataikat.

A második részben további 3 trendet vizsgálunk meg.

 

Ajánlott bejegyzések