5 technológiai irányzat, ami forradalmasítja a gyártóipart

A gyártóipar soha nem fejlődött ilyen rohamos tempóban, mint napjainkban. Nagyobb a verseny a szereplők között, mint valaha. A vállalatoknak meg kell érteniük, és el is kell sajátítaniuk a legújabb technológiákat, hogy lépést tudjanak tartani a fejlődéssel.

 • Csökkentett ciklusidő: Ahogy az ügyféligények is fejlődnek, úgy kell a cégeknek is gyorsítaniuk a ciklusidőkön, ami egyben a versenyképesség egyik fokmérője. A feltörekvő technológiákat kiaknázva lehetőség nyílik új termékeket bevezetni a piacra, felgyorsítani az ellátási lánc műveleteit, és teljesíteni az ügyfelek megrendeléseit, amilyen hamar csak lehet.
   
 • Folyamatosan csiszolt minőség: a mindig központi szerepet játszó minőség kérdése konstans versenyhelyzetet teremt a legnagyobb gyártók között is, egymást ösztönözve arra, hogy továbbfejlesszék termékeiket és szolgáltatásaikat, anélkül, hogy többletköltégek keletkeznének, vagy lassulna a termékek leszállítása.
   
 • Rugalmasság: a vállalat mindenkor illeszkedni tudjon a változó üzleti környezethez.
   
 • Hatékonyság: a gyártási műveletek optimalizálásával erősödik a versenyképesség.

Ezzel a négy céllal tudja a vállalat biztosítani az innovációt, fejlesztve a folyamatait, technológiáit, üzleti modelljét. 5 különböző irányzat, ami már nem a távoli jövő: Internet of Things (Iot), Advanced Analytics, robotika, 3D-s nyomtatás, drónok.

1. Trend: Internet of Things

Bár az IoT, vagy ahogy még ismert az Ipar 4.0, napjaink egyik legtöbbet emlegetett kifejezése, bár kevesek tudják mit is takar valójában. Magyarul a "tárgyak internete", mellyel a mindennapjainkban használt eszközök (pl.:mérőórák, autók, pénztárgépek) az interneten keresztül is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni.
Képzeljük el azt, hogy nem csak a gyárban lennének szenzorok elhelyezve, hanem a gépek is üzemelnének távoli eléréssel, valós időben visszajelzést adnának a készletszintekről, műveletek körülményeiről, teljesítményről, és számos egyéb részletről.

2. Trend: Advanced Analytics

Gyakorlatban leginkább a valós idejű adatelemzést jelenti. Lehetővé válik, hogy az IoT által küldött adatok azonnali elemzése, amely segítséget nyújt a stratégiai és operatív döntéshozatali folyamatokban. Ez különösen hasznos lehet, ha például megelőzési céllal karbantartási munkálatokat lehet elvégezni az adatelemzésnek köszönhetően, csökkentve az üzemi meghibásodások számát.
Néhány gyűtjhető és felhasználható adat a példából kiindulva:

 • A teljesítmény adatok tájékoztatják a karbantartást végző mukatársakat, hogy módosítani kell a hűtőfolyadék szintjén, vagy alkatrészt kell kicserélni, hogy elkerülhető legyen a leállás.
 • Hőmérsékleti adatokat küld, amellyel kikiszübölhető egy potenciális hibaforrás, megelőzve a leállást.
 • Visszajelzések segítenek a termékek esetleges újratervezésében és gyártásában.

Ezek a funkciók csökkentik a ciklusidőt, minimalizálják a leállást, megbízható előrejelzéseket szolgáltatnak.

3. Trend: Robotika

A robotok hasonló utat tettek meg, mint amikor elkezdték használni a fúrót, hegesztőt a gyárakban évtizedekkel ezelőtt.
Napjainkban a robotok helyzete a következőkkel jellemezhető:

 • Érzékelők segítségével azonosítani tudják a különböző anyagokat, ezeket pontosan egymáshoz illesztik, szerelési feladatokat, és hegesztési munkákat is ellátnak.
 • A minőnség és hatékonyság érdekében a potenciális hibalehetőségek kiszűrhetőek általuk.
 • A dolgozóknak nagyobb kapacitásuk marad a kreativitást igénylő, értékteremtőbb munkákra.

Mindez egy hatékonyabb és rugalmasabb termelési könyezetet eredményez.

4. Trend: 3D-s nyomtatás

A robotikához hasonlóan ez is az utóbbi néhány évben alakult ki. A technológia még mindig újnak számít, a gyártásban történő használata is gyerekcipőben jár. A legegyszerűbb alkalmazása, hogy a megadott alapanyagokból egy valós tárgyat hoz létre. Bonyolultabb, de a gyakorlatban már működőképes, hogy CAD rajzok alapján alakítja ki a céltárgyat, és már nagyon erős anyagokkal, például karbonszállal is tud dolgozni. Az egyedi gyártásban különösen nagy hasznát fogják venni, amint jobban kiforrja magát.

5. Trend: Drónok 

Kiszélesednek a szállítási és logisztikai lehetőségek, 3D-s nyomtatóval együtt használva nagyon hatékony munkafolyamatot alkothatnak.

Címkék:abas AG

Ajánlott bejegyzések