Mi lehet 2018-ban a legizgalmasabb tech trend a hazai gyártó vállaltok részére? Jelenleg egy kifejezetten izgalmas időszak zajlik a hazai feldolgozóiparban, gondoljunk csak az Ipar 4.0 kihívásaira. Az evolúciós technológiák és a globalizáció évek óta alakítják a magyarországi gyártást.

2017-ben sokat hallottunk és olvastunk egy mítoszról, miszerint „technológia ellopja az összes munkát”,  ez a félelem megalapozatlan a hazai gyártásban. Valójában a technológia a gyártási munkahelyek egészének új csoportjait teremti meg, még akkor is, ha bizonyos munkahelyeket, feladatokat, technológiákat vált ki. Ezek a technológiai változások új lehetőségeket teremtenek a speciális technikai készségek szakemberi számára: az analitikától az Iot-ig és a gépi tanulásig.

Becslések szerint csak az USA-ban 15 millió új munkahely jön létre az elkövetkezendő évtizedben a feltörekvő technológiák következményeként. A következő évek legsikeresebb gyártói proaktív módon együttműködnek az új technológiákkal, kihasználva az innovációt és a növekedést. 2018-ban a kulcsszó az agilitás ami azt jelenti, hogy a vállalat rendelkezik azon szervezeti képességekkel, hogy tudja valós időben hol áll, és gyorsan, adatvezérelt döntéseket hozhat, hogy lépést tartson a piaci változások gyorsuló ütemével.

 

Tehát akkor mik a 2018 legizgalmasabb trendjei a hazai gyártóknak?

 

IoT és Smart Manufacturing Tech Trends

Ma már szinte bármelyik géphez hozzá lehet adni egy érzékelőt, így kapunk egy „intelligens” gépet, mely egyszerre képes adatokat küldeni és fogadni, miközben gyors korrekciókat tesz lehetővé. Az IoT és az intelligens gyártás előnye, hogy több adatot gyűjthet és oszthat meg, mint amennyit valaha el tud képzelni, de hatalmas szűrési kihívást is jelent: hogyan különítsük el a releváns és az irreleváns adatokat. Az intelligens gyártás a vezetők analitikus gondolkodását igényli. Milyen adatok a legfontosabbak a műveletekhez? Milyen adatokat priorizáljunk a későbbi elemzések érdekében, hogy megalapozzák a döntéseiket. Alapvető fontosságú lesz az intelligens gyártást támogató megfelelő technológia, és az abas ERP nagyszerű partner ebben, miközben integrálja az Iot-t és az ERP-t, de intelligens emberekre is szükség lesz az adatok elemzésére és az erre alapozott intézkedések megtételére. Az intelligens gyártás - az intelligens technológia és az intelligens emberek összekapcsolása – folyamatban lévő átállása 2018-ban és azon túl is nagyobb hatékonyságot, agilitást és nagyobb nyereségességet jelent majd a hazai gyártók számára.

 

 

 

Az Analytics egyre előrejelzőbb

Az analitika használatának lehetősége a jövőbeli trendek jobb előrejelzéséhez közvetlenül kapcsolódik az első trendünkhöz, az Iot-hez és a Smart Manufacturing-hez. Mivel a gyártók több adatot gyűjtenek össze, egyre inkább az algoritmusokra és a gépi tanulásra mutatnak rá, hogy elemezzék az adatok feltérképezését, ezáltal segítve a gyártókat abban, hogy intelligensebb, prediktívabb döntéseket hozhassanak a jövőről. A prediktív elemzés egyre inkább lehetővé teszi a gyártók számára, hogy felkészüljenek a változásra, függetlenül attól, hogy ez a változás egy olyan gép, amely a következő hónaptól elromolhat(még ma szervizelni kell), változhat a leltár/ellátási igény(ebben a hónapban nagyobb mennyiségre van szükség de a következőben kevesebbre van szükség), vagy a következő negyedévben bekövetkező piaci vagy fogyasztói kereslet változásai(több olyan termék gyártása, mely trendszerűséget mutat).

Sok gyártó bővíti elemzési szakértelmét, lehetővé téve saját maguk számára, hogy jövőorientáltabb módon működjenek. Az abas ERP és az intelligens emberek technológiáinak ötvözésére szolgáló előrejelző képességek megteremtése meghatározza, hogy mely gyártók innoválnak, új versenyelőnyöket teremtenek és folyamatosan átalakítják a piacukat.

 

Virtuális és Augmentált Valóság / VR & AR

Az augmentált valóság  2016-ben a Pokemon GO megjelenésével lett igazán népszerű. A virtuális valóság (VR) teljesen elmerül a számítógép által generált világban, míg a kiterjesztett valóság (AR) a számítógépen generált képekkel fedezi le a valós világot

A VR és az AR nagyszerű szimulációkat tesz lehetővé, amelyeken a gyártók  a termékfejlesztéshez, gyártáshoz, összeszereléshez több forgatókönyvet dolgozhatnak ki és tesztelhetnek, még mielőtt a fizikai termékek ténylegesen kifejlesztésre kerülnének. Ezek a VR és AR eszközök megkönnyítik a probléma megoldást alacsony költséggel és alacsony kockázattal, jelnetősen csökkenti a gyártás idejét és költségét és nőveli a fejlesztett termék minőségét.

A fenti alkalmazásokon túl a VR és az AR a munkavállalói képzés területén is alkalmazható. Ezáltal a gyakornokok egy valóságosnak érzett virtuális környezetbe sajátíthatják el a munkakörükhöz szükséges kompetenciákat. Ha ez nem veri az unalmas könyvből, vagy előadásból történő tanulást akkor semmi sem!

 

3D nyomtatás a tömeggyártáshoz

Bár a gyártás során a 3D nyomtatás tech trendjére vonatkozóan már hallottunk, a technológia ma már a korai szakaszon túlmutat (az egyszeri vagy speciális gyártás eszközeként), mint egy érett tömegpiaci gyártási technológia. Például a GE 1,5 milliárd dollárt fektet be a 3D-s nyomtatás fejlesztésére. Az új technikák és technológiák lehetővé teszik a 3D nyomtatók számára, hogy különböző fémekkel/ anyagokkal dolgozhassanak, és gyorsabban és nagyobb mennyiségben készítsen termékeket. Az Adidas például megkezdete a 3D-s nyomtatás új technikáját a cipők talpának előállításának érdekében. A technikát az USA-ban és Németországban automatizált gyártási üzemekben fogják használni, hogy évente 1 millió pár cipőt készítsen.  

Hogy egy vállalat a fenti 4 trend közül melyikbe fog befektetni? Nem tudjuk, azonban az abas ERP segít abban, hogy a vállalat ott legyen ahol lenni akar és ezt megfelelő agilitással tegye. 

Ajánlott bejegyzések