A 2017. évi abas felhasználói tanulmány fontos információkkal szolgál a fejlesztésekre vonatkozóan a középvállalatoknál: A felhő megoldásoknak az ERP területén való elfogadottsága az elmúlt évben jelentősen nőtt!

Az abas AG prezentálta az évente végrehajtott ügyfélfelmérésének a legújabb eredményeit. Ez olyan középvállalatokra irányul, melyek abas ERP-t használnak. Az eredmények fontos információkkal szolgálnak a középvállalatok trendjeire vonatkozóan a vállalatirányítási szoftver témában. A felmérésben 665 abas ERP-t használó, német nyelvterületen székhellyel rendelkező, ipari vállalat vett részt, melyek 50-2000 főt foglalkoztatnak. 

Míg 2015-ben a megkérdezettek 64%-a a felhő megoldásokat az ERP területén kategorikusan kizárta, 2017 elején ez a szám már csak 28%. 8% el tudott képzelni egyes modulokat felhő szolgáltatásként, most ez a szám már 32%. Az új tanulmányban 31% a felhő megoldások integrációját az értékesítésirányításban és az ügyfélmenedzsmentben ésszerűnek tartja, mindazonáltal 37% az EU-n belüli adatfeldolgozást részesíti előnyben. A középvállalatok 47%-a a digitális átalakulás legfontosabb következményének az üzleti modellek megváltozását tekinti

A felmérés számunkra azért érdekes, mert a hazai ipari vállalatok szempontjából jövőbeli fejlesztési trendeket prognosztizál. Minden bizonnyal egy hasonló hazai felmérés közel sem hozna ilyen eredményeket, de egyértelműen itthon is tapasztalható a felhő szolgáltatások iránti növekvő bizalom a vállalatvezetők részéről.  

A 2015-ös abas felhasználói tanulmánnyal való összehasonlítás azt mutatja, hogy a felhő megoldásoknak az ERP területén való elfogadottsága jelentősen nőtt: így 2017-ben az abas felhasználóknak csupán 28%-a zárja ki kategorikusan a felhő megoldásokat, míg 2015-ben még 64% utasította el a felhő integrációt. Az abas felmérés egyik hangsúlya a felhő megoldások használatán és ezek hatékonyságán van a különböző modulokban: ennél a résztvevők 53%-a a felhő megoldásokat az értékesítésirányításban és az ügyfélmenedzsmentben rövid időn belül nagyon, illetve talán érdekesnek értékeli. A megkérdezettek 44%-a a felhő alkalmazásokat a dokumentummenedzsmentben ésszerűnek tartja, míg 37% a Business Intelligence-t favorizálja fontos felhő megoldásként. A pénzügyi könyvelés, bér és fizetés területek ezzel szemben a középvállalatok megítélése szerint a felhőhöz teljesen alkalmatlanok, így a résztvevők 85%-a a könyvelést, illetve 90%-a a bérszámfejtést érdektelen moduloknak tekinti a felhő megoldásokhoz. Ezzel egyidejűleg megjelennek a megkérdezettek válaszai a felhő használatának az alapvető előfeltételeire vonatkozóan is. Így a megkérdezett középvállalatok egy adatközpontot, illetve az EU-n belüli adatfeldolgozást nevezik meg a második legfontosabb előfeltételnek. Ennek megfelelően a megkérdezett vállalatok csupán egy előfeltételt tartanak még fontosabbnak a felhő alapú működéshez: azt a lehetőséget, hogy az ERP-t egy privát felhőben lehessen működtetni, azaz saját, dedikált szervereken.

Továbbá az abas rákérdezett egy hibrid ERP rendszer használatára is, ahol a helyi ERP rendszer kibővítésre kerül egyes felhő megoldásokkal. Itt is megmutatkozik, hogy az abas felhasználók az ilyen kiegészítő funkciókat csak bizonyos feltételek mellett támogatják. Így a megkérdezettek 38%-a támogatja a hibrid ERP működést, amennyiben az ár és a bérleti modell rendben van. 37% a hangsúlyt az adatvédelemre helyezi és csak akkor tud elképzelni hibrid rendszert, ha a vállalati adatok egy adatközpontban az EU-n belül vannak tárolva. Az abas felhasználók 32%-a számára egy hibrid működés esetén garantáltnak kell lennie a funkcionális kompatibilitásnak.

 

A megkérdezett személyek 47%-a a digitális átalakulás legfontosabb következményeire vonatkozó kérdésnél az üzleti modellek megváltozását adja meg. 40% a más munkaerőigényt, valamint az új kulcskompetenciákat tartja az Ipar 4.0 és az IoT legsúlyosabb következményekkel járó fejleményeinek, míg a felhasználók 37%-a az új technológiák – pl. appok vagy Big Data – integrált használatát nevezi meg. A felmérés továbbá foglalkozik a digitális átalakulással való megbirkózással és az abas-on keresztüli kívánt támogatással, miszerint a középvállalatok 67%-a a speciális továbbképzések, illetve a dolgozók hatékony képzése mellett foglal állást. Alig 41% szeretne tanácsadási szolgáltatást arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet a saját üzleti modellt időtállóan kialakítani.

 

Az abas ezenkívül megkérdezte az ügyfeleket az ERP szoftverrel való elégedettségükre vonatkozóan. Ennél a felhasználók a karlsruhei szoftvergyártónak jó osztályzatokat adnak, így 76% különösen az ERP rendszer rugalmasságával, 63% pedig a rendszer felhasználóbarát kezelésével elégedett.

 

Címkék:ERP hírek abas AG

Ajánlott bejegyzések